Vásárló belépés

Hírek

TOP termékek

Partnereink

Hírlevél

Gyepszellőztetés

Hogyan végezzük a gyepszellőztetést és a felülvetést?

-GYEPSZELLŐZTETÉS

A kert- és parkfenntartásban a szép gyep kialakításának negyedik fontos eszköze a gyepszellőztetés.

Az idő múlásával, a gyep fejlődésével az idősebb fűszálak, a vágás során elszóródó nyesedék leszállva a talajfelszínre összenemezesedik, és kialakul a gyepfilc. A gyepfilc lehet jó hatású. Olyan módon, hogy általa nem szárad ki a talaj, tartja a párát, és következményként egy viszonylag állandó mikroklímát eredményez. A túl sok gyepfilc káros, mert gátolja az anyagforgalmat, azaz megakadályozza a tápanyagok, a víz és a levegő mozgását. Továbbá gyomosodásra, betegségek sűrűbb előfordulására hajlamosít, csökken a gyökeresedés mértéke.

A filcesedés megszüntethető, ennek eszköze a gyepszellőztetés, amely folyamatában jó hatással van a kalapos gombákkal, gyomok egy részével és a mohával vívott harcra is. Ez történhet mélyen tavasszal és ősszel, és sekélyen tavasztól őszig. Rendkívül fontos, hogy ezt a munkafolyamatot csak száraz időben szabad végezni, illetve a nyári kánikulában ettől tartózkodni kell. Az ilyen módon kinyert hulladékot a gyepfelszínéről el kell távolítani. Ahol a filcesedés nagyon előrehaladott állapotban van, ott egy kezelés nem elegendő, ismételni kell. Eszköze elektromos vagy benzinmotoros gyepszellőztető gép. Gereblye erre alkalmatlan, az csak felszínesen karistolja meg a gyepet, illetve a kitermelt gyepfilc, a lehullott falevelek, esetleg a vágás során képződő nyesedék eltávolítására szolgál.

Ezt a technológiai hibát elősegíti a mulcsozás. Egyedileg kell elbírálni, hogy szabad-e mulcsozni. Véleményt formálni pedig csak a következő kérdésekre megválaszolva lehet: kiépült-e a talajélet, beállt-e a gyepfelület, gyakori-e a nyírás (1-2cm levágott levéllemez), a nyesedék eloszlása a felszínem egyenletes-e, van-e hosszantartó szárazság.

A gyepszellőztetést követnie kell műtrágya kijuttatásának. Az elveszett energiát, tápanyagot ilyen módon visszapótoljuk, hogy intenzív növekedéssel gyepünk könnyen regenerálódjon felkészülve a nyári szárazságra, mint sokkhatásra.

-FELÜLVETÉS

A kert- és parkfenntartásban a szép gyep kialakításának következő fontos eszköze lehet a felülvetés.

A fűfélék mindegyike egy életciklus mentén halad, amelynek legutolsó fázisa az, hogy a növény elpusztul, ezért egy gyepfelületben egyszerre többféle fűfaj él, amelyet a fűmagkeverék minősége, milyensége határoz meg. A magvetés témakörében szó volt róla, hogy először a védőfüvek kelnek ki és erősödnek meg, védelmet nyújtva a vezérfüveknek. Majd 3 – 4 év elteltével a védőfüvek elpusztulnak, ekkorra a tarackoló vezérfű fajok elterjednek. Következményeként az élő egyedek száma az idő múlásával folyamatosan változik, nem beszélve a környezetének betudható mechanikai és egyéb hatásokról (pl.: elégtelen kezelés). Ez a fűmagkeverékek tudatos fejlesztése adja azt az előnyt, hogy füvünk az idő elteltével nem egyszerre pusztul el. A felsoroltakon keresztül elő fordulhat, hogy füvünk kiritkul vagy foltos. Ezekben az esetekben mérlegelni kell azt, hogy mennyi a folytonossági hiány. Amennyiben nem akarjuk újravetni, akkor célszerű felülvetni, ez a módszer időlegesen dúsabbá, szebbé teszi a gyepet.

Ezt a munkafázist akkor célszerű elvégezni, amikor a fűmagvetésnek egyébként is itt az ideje (Ezt a hogyan csináljuk menüpontban, a hogyan vessünk fűmagot cím alatt részletesen tárgyaljuk.), vagy ha nyáron is vethető fűmagunk van, akkor ezt nyáron is végezhetjük. A legcélszerűbb azt a fajta fűmag keveréket használni, amelyet a vetéskor is használtuk. Azonban létezik kimondottan felülvető keverék is, amelyben gyorsan fejlődő védőfüvek vannak, és ideiglenesen az újravetésig zöld szőnyegünk újjá varázsolható.

Ezeken a helyeken legelőször ki kell irtani a kétszikű gyomokat, el kell távolítani az elpusztult gyomokat, el kell egyengetni a talajt, hiánya esetén pótolni kell, és sekélyen fel kell lazítani. Gyakran a felülvetést a gyepszellőztetéssel párhuzamosan végzik. Az elszórt fűmagot a terület nagyságtól függően boronával vagy gereblyével a talajba dolgozzuk. Hatékonyabb, ha az így elmunkált területet beszórjuk homokkal, virágfölddel, gyommagmentes komposzttal vagy szintén gyommagmentes apróra tört kerti földdel.  A felülvetés után a gyepfelületet szintén nedvesen kell tartani, a gyep ápolását pedig ugyanúgy kell végezni továbbra is, mintha mi sem történt volna.

Érdemes ilyenkor egy szegély kiigazítást is végezni. Amikor a gyep betarackol olyan helyekre ahová nem kellene (pl.: sövény alá, cserjék közzé stb.), akkor célravezető a növedéket ’ szamárvezető  ’ léc, zsinór  mellett leszabni, és elültetni olyan helyre, ahol a fű kipusztult.


-LYUGGATÁS, HOMOKSZÓRÁS, TOPDRESSING

A kert- és parkfenntartásban a szép gyep kialakításának következő fontos eszköze lehet a lyuggatás, homokszórás és a topdressing.

Használat során a talaj legfelsőbb rétege van kitéve legjobban a talajt érő erőhatásoknak, ezért az összetömörödik és levegőtlenné válik. Ezt lyuggatással orvosolhatjuk, amelynek során a talaj 10cm-es szelvényéből sűrű térközökkel, tömör talajhengereket marunk ki. Az ily módon kiemelt talajdugókat könnyű homoktalaj esetén a helyszínen hagyhatjuk. Nehezebb talaj kezelésekor célszerű ezt kvarchomokkal keverni, illetve a lyukakat szintén homokkal feltölteni. Nagyon nehéz agyagtalaj esetén pedig meggondolandó a dugók elszállítása is. A kezelés hatására csökken a tömörödés, csak ennek hatására javuló tendenciát mutat a víznyelés, kiegyenlítettebbé válik a gyökérzet gázcseréje és növekedése, és visszaszorul a gyepfilc-termelődés.

A kijuttatásra kerülő homok fontos, hogy agyag- és mészmentes, télálló, 0-3 mm közötti frakcióméretű legyen. Ezen kitételeknek a mosott folyami-, a bányahomok és az ugyanerre a méretre őrölt zúzalék felel meg.

Szintén az összetömörödés hatására előfordulhat még egy jelenség, ez pedig a gödrösödés, talajegyenetlenség. Ezt homokszórással orvosolhatunk, a homok egyszerre 2-6 mm vastagságban juttatható ki, nehéz talajon ez évi 2-3 alkalommal is végezhető. Az eljárás hatásaként a talaj levegő- és vízgazdálkodása javul, a felületi egyenetlenségek kitöltődnek, a legfelsőbb vékony talajszelvény szárazabbá válik, segíti a gyepfilc bomlását, illetve gyengül annak termelődése.

Homoktalajon kialakított füves területek szerkezet-, tápanyagszint- és talaj egyenetlenség javítására szolgál a top dressing nevű eljárás. Ezen kezelés során mosott homok, gyommagmentes komposzt és szerves- vagy műtrágya keverékét használjuk.