Vásárló belépés

Hírek

TOP termékek

Partnereink

Hírlevél

gyom

-GYOM-, MOHA-, KALAPOSGOMBA IRTÁS

A kert- és parkfenntartásban a szép gyep kialakításának további fontos eszköze a gyom-, moha-, kalaposgomba irtás.

A nem megfelelő talaj előkészítés, nem megfelelő fűmagkeverék választás, elégtelen tápanyag utánpótlás, a rendszertelen öntözés és nyírás egy szóval a hibásan alkalmazott technológia az egy- és kétszikű gyomok elterjedését segíti. Ezek közül nehezebb az egyszikűek elleni védelem, ezért a védekezés rendszerét a nem kívánatos fűfélék határozzák meg. Mindezek ellenére, először a kétszikű gyomok irtását beszéljük végig:

Az egyéves karógyökerű kétszikűeket a sűrű, rendszeres nyírással pl.: szőrös disznóparéj – Amaranthus retroflexus, fehér libatop - Chenopodium album irthatjuk, ezek a gyomok nem tűrik a nyírást, néhány alkalom után elpusztulnak.

A széles tányérformát alkotó Stellaria media - Közönséges tyúkhúr egyéves gyom csak gyomirtóval irtható, illetve a száraz meleg hatására visszahúzódik.

Az évelő kétszikűeket a nyírás nem pusztítja el, sőt inkább segít neki elterjedni, csak a szelektív gyomirtó irtja. Kövér porcsin - Portulaca oleracea, Oxalis dillenii Jacq. - parlagi madársóska, Oxalis corniculata L. - szürke, vagy fürtös madársóska, Convolvulus arvensis  - Apró szulák, Trifolium repens L. – Fehérhere, Capsella bursa-pastoris  - Pásztortáska, Taraxacum officinale - Pongyola pitypang, Plantago lanceolata - Lándzsás útifűPlantago major - Nagy útifű

Ahogy már írtuk, a gyepápolás során történő gyomirtás nehezebbik része az egyszikűek, tehát a gyomfüvek növekedésének és terjedésének gátlása. Ebben az esetben a gyomok azonos alkatúak a haszonnövényekkel, ezért vegyszeresen csak totális gyomirtókkal irthatók. Ez viszont egy frissen telepített gyep esetében nem mindig kívánatos, ezért a ráfordítandó energia függvényében, gondunkra még a kézi gyomlálás lehet megoldás.

Az egyszikű gyomok – gyomfüvek irtásában a megelőzésnek van szerepe.

Csak jó helyről szerezzük be a minél jobb minőségű - amennyiben lehetőségeink engedik szakmai - fűmagot. A magkeverék kiválasztáskor figyelembe kell venni leendő fűfelületünk használatának módját. Amennyiben gyerekeknek lesz játszóhely – focitér -, akkor ne  olyan fűmagot vessünk el, ami nem tűri a taposást.

Fontos továbbá telepítés előtti vegyszeres gyomirtás, akár többször egymás után, a terület gyom összetétele függvényében. Utána lehet elvégezni a talajmunkát, és végrehajtani a fűmagvetést.

- Amennyiben a kezelendő terület gyomokkal nagyon fertőzött, akkor a folyamatos vegyszeres gyomirtásra, és a szintén folyamatos talajforgatásra nagy figyelmet kell fordítani, amelyet akár egy féléven keresztül is végezhetünk.

- Abban az esetben, ha a művelendő területen sok tarack található, a tarackos gyökereket a talajforgatás során el kell távolítani. Figyelni kell arra is, hogy ezeket a gyökereket a talajművelés során ne aprítsuk fel, mert így elszaporítjuk a belőlük fejlődő gyomokat.

- A fűmag kelése után a gyökérfejlődést segítsük elő hosszú hatástartalmú, magas foszfortartalmú műtrágya használatával.

- A friss telepítésű gyepekben kelnek gyomfüvek, amelyeket ki kell irtani, még mielőtt magot hoznának.

Amennyiben egy–egy területen túl burjánzanak az egyszikű gyomok, ott foltszerűen használjuk a totális gyomirtót, amelyet az elhalt részek legereblyézése után normál fűmag- és műtrágya adaggal vessünk felül.

A gyomfüvek a természetes flóra oszlopos tagjai, csak a küllemük alapján, még nyírás után sem keltik szépen ápolt gyep benyomását.

Egyéves gyomfüvek, melyek ősszel elhullajtott magvaik tavasszal csíráznak és a nyáron fejlődnek ki: pirók ujjas muhar - Digitaria sanguinalis, kis tőtippan - Eragrostis poaeoides, kakaslábfű - Echinocloa crus-galli, zöldmuhar - Setaria viridis, Setaria verticillata - ragadós muhar, Setaria glauca Setgl. - fakó muhar, aszályfű - Eluzine indica

Egyéves gyomfüvek, melyek ősszel elhullajtott magvaik már az ősszel kicsíráznak, a növény tavasszal fejlődik ki és a nyári melegben elpusztul: parlagi ecsetpázsit - Alopecurus myosuroides, az egynyári perje - Poa annua

Évelő gyomfüvek: pelyhes selyemperje - Holcus lanatus, csillagpázsit - Cynodon dactylon, tarackbúza - Agropyron repens

Következő lehetséges probléma a moha megjelenése és elterjedése, amelyre kedvezően hatnak a következők:

- A mélyárnyék, ahol néhány kivételtől eltekintve semmi nem él meg, legfőképpen nem a fű.

- A félárnyék a nem megfelelő fűmagkeverék megválasztásával, gyepünk könnyen kiritkul.

- A tömörödött talajfelszín rossz levegő- és vízgazdálkodást okoz, amely szintén a füves felület kiritkulását okozza.

Tehát az előbb említett jelenségek kiküszöbölésével megelőzhetjük a moha terjedését. A preventív védekezés fontos eszköze, hogy a fűmag vetése előtt az esetleges fertőzési forrást távolítsuk el. Amennyiben a mohosodás már megindult, azt elemi vas hatóanyagú műtrágyával tudjuk megszüntetni.


Előfordul, hogy a szépen gondozott gyepben kalapos gombák fejlődnek ki, amelyeknek vannak, akik örülnek és vannak, akik nem. Abban minden további nélkül megegyezhetünk, hogy ott, ahol kisgyermekek is használják a kertet, oda nem való, mert mérgező lehet.

Gyepben – pázsitban a következő fajok találhatók:

Kerti csiperke - Agaricus campestris, illetve a mezei szegfűgomba - Marasmius oreades, ehető gombák

Galócák – Amanita , susulykák - Inocybe és a galambgombák – Russula  mérgezőek

Árnyékos, korhadó fa eszközök körül a kerti tintagomba - Coprinus mycaceus jelenhet meg, ami viszont csak alkohollal mérgező.

Korhadó fű, levél és fadarabok környékén, illetve ahol magas a talaj humusz tartalma, ott képes kifejlődni. Először a talajban a micéliumok fejlődnek ki – keresztülhálózzák a talajt. A nő és hímnemű gombafonalak kifejlődése után, meleg és nedves nyárelőn hozza a spóra hordozót, azaz a gombatestet.

Kalapos gombáink a későbbi száraz nyáron visszahúzódnak, illetve egyes tapasztalatok szerint az ez ellen történő védekezésben is hatékonyan használhatók az elemi vas tartalmú vegyszerek. A továbbterjedés megelőzésének fontos eszköze, hogy a spóratartók kialakulása előtt el kell távolítani a gombatestet. Nagyon-nagy hiba ennek elmulasztása, és a szaporító képletek fűnyíróval történő esetleges levágása, szétszórása. Jó lehetőség továbbá, ha a gombatelepek környéke a micéliumokat átvágva ásóval megnyessük, rendszeresen végzünk gyepszellőztetést, illetve a humusz mennyiséget egyensúlyban tartva, a nyesedéket mulcsként nem szórjuk szét. Ahhoz, hogy ettől a kellemetlen jelenségtől hosszútávra megszabaduljunk, a termőtesteket és a környező 0,2 0,3 m talajszelvényt a korhadékokkal, a benne kígyózó gombafonalakkal együtt el kell távolítani.